Schildertechnieken voor meubels en muren


Er bestaan diverse schildertechnieken om muren, meubels e.d. mee te behandelen. Your-Project houdt zich bezig met zowel binnen- als buitenschilderwerk. In dit artikel worden verschillende schildertechnieken uitgelicht, die zij onder andere hanteren.

Lakverf

Lakverf wordt gebruikt als eindlaag van het schilderwerk. Het wordt gebruikt voor metaal, hout en kunststof. Zowel binnen als buiten leent deze verf zich goed. Er zijn diverse lakverven te koop. De keuze is afhankelijk van onder andere de ontgrond en toepassing.

Buiten zorgt de verf ervoor dat het hout beschermd is tegen het weer, terwijl binnen de meubels kras- en stootvast worden. Deze verf is beschikbaar op waterbasis en alkhydharsbasis. Door de kalei krijgen metaal, hout en kunststof een gladde afwerking en een mooie glans.

Patineren

Patineren zorgt ervoor dat een verflaag een ouder aanzien krijgt. Zo ontstaat er een waas van ouderdom, ofwel een traditionele, antieke stijl.

De traditionele methode werkt als volgt: men behandelt een wit oppervlak met een donkergekleurd patina. In alle dieper gelegen delen (denk aan relief of groeven), zal het platina zich ophopen. Door de ophoping worden deze onderdelen extra zichtbaar gemaakt. Dit zorgt voor een antieke uitstraling.

Naast een wit oppervlak kunt u ook andere kleuren verouderen. Felle kleuren worden door deze techniek getemperd, terwijl naturel kleuren en grijstinten er donkerder van worden.

Kalkverf

Kalkverf is een schildertechniek die zowel binnen als buiten toegepast kan worden. Het is een kalkmatte decoratieve verf. Kalkverf biedt een bijzondere meerwaarde bij bijvoorbeeld restauraties en renovaties van oude gebouwen. Daarnaast is het een 'natuurlijke verf' met een karakter die bekent staat als traditioneel en ecologisch. Binnenshuis zijn er veel decoratieve schilder- en spateltechnieken mogelijk dankzij deze verf.

Kalei

Kaleien is een eeuwenoude techniek waarbij buitengevels authentiek afgewerkt worden. Een minerale verf wordt voldoende dik aangebracht door middel van een blokborstel. Kalei is klaar voor alle weersomstandigheden en de structuur van metselwerk blijft zichtbaar. Het uitzicht wordt onder andere bepaald door de borsteltechniek. De kleurnuance van de kalei verf wordt bepaald door de zuigkracht van de ondergrond.

Mortex




mortex® is een minerale waterdichte bepleistering. Zijn waterafstotende werking, dunne aanbreng, sterke hechting en een gevarieerd kleuren gamma maken het materiaal interessant voor natte ruimtes. Het uitzicht van de Mortex® is sterk afhankelijk van de gekozen kleuren en de manier van aanbrengen. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos: badkamers, sauna's, vloeren, wanden, keukenbladen, lavabo's,... .

De klant kan kiezen tussen een sterke of eerder een zachte tekening in het materiaal. Het kan ook afgewerkt worden met verschillende texturen . De keuze van de kleur bepaald sterk de sfeer waardoor je een unieke ruimte kunt creeeren. Elke kleur wordt geindividualiseerd doordat het steeds, bij elke opdracht, ambachtelijk wordt samengesteld.

Mortex heeft na verwerking de eigenschappen van natuursteen en is ook opgebouwd uit mineralen en gesteenten uit de natuur. Vanaf een dikte van 1mm is Beal Mortex uit zichzelf waterdicht. Hierdoor is het ook op oppervlakken zoals mdf te verwerken zonder problemen met vocht etz.

Een groot voordeel van werken met Mortex in een badkamer is dat uw badkamer naadloos is en hierdoor zeer gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. In de huidige maatschappij is het zeer gewenst dat een badkamer een mooie en chique uitstraling heeft, maar tevens goed en gemakkelijk schoon te houden is.

Laat u verrassen door de diverse mogelijkheden van Mortex en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wat is Kalei?






Kalei is meer dan zomaar wat dikke verf. Kallei is een beschermende en dekkende mortelpap die een resistente laag op je muur aanbrengt.

Het gebruik van kallei is een techniek die reeds honderden jaren gebruikt wordt om vooral buitenmuren mee af te werken. Het is een vorm van schilderen die een bepleistering benadert in kwaliteit en erg eenvoudig zelf uit te voeren is. Het resultaat is een weer- en regenbestendige behandeling van de muur waardoor de onderstructuur (bijvoorbeeld metselwerk) van de muur zichtbaar blijft. Het resultaat heeft een genuanceerd kleureffect dat zowel in restauratie als bij bepaalde stijlen van nieuwbouw erg gewaardeerd wordt.

De kallei pleister, een gedoseerde mengeling van o.a. trasskalk, marmerpoeder en witte cement, dient aangelengd te worden met water tot een smeuige massa en is dan eenvoudig met de blokborstel aan te brengen. Ondergronden dienen vooraf stofvrij gemaakt te worden, losse verfresten moeten verwijderd worden en loszittend voegsel eerst terug opvullen. Sterk zuigende ondergronden eerst bevochtigen. De kallei tot een dikte van 2 a 3 mm aanbrengen. Dikker kunnen scheurtjes ontstaan.

Kallei werd vroeger, en nu nog, veel gebruikt in ruimtes waar vochtproblemen zijn. Een groot voordeel is dat de muur ademend blijft.

http://your-project.be